zdravlje

Dobrodošli na moj blog

03.02.2012.

Neprestano vam je hladno?

Tokom zimskih dana, svima nam je povremeno hladno. Međutim, ukoliko se nikako ne možete zagrijati, čak i na normalnoj temperaturi, postoji mogućnost da patite od ozbiljnijih tegoba.

Donosimo vam neke od razloga koji stvaraju neprestan osjećaj hladnoće:

  • Preskakanje obroka - kada preskačete obroke, tijelo čuva energiju, zbog čega proizvodi manje topline.
  • Premalo spavate - premalo sna otežava rad cjelokupnog organizma, zbog čega će doći i do smanjene proizvodnje topline.
  • Anemija - zbog nedostatka hemoglobina dolazi do slabijeg prenošenja kisika do tkiva i mišića, što rezultira osjećajem hladnoće.
  • Raynaudov sindrom - poremećaj optoka krvi zbog kojeg dolazi do otežane cirkulacije, koja je važan faktor kod održavanja tjelesne topline
  • Niska tjelesna težina - premalo mišićnog i masnog tkiva uzrokuje osjećaj hladnoće, mišići osiguravaju cirkulaciju, a masno tkivo djeluje kao svojevrsna izolacija od hladnoće.

Ukoliko još uvijek imate neprestan osjećaj hladnoće, a obratili ste pažnju na navedene faktore, obratite se liječniku koji će vam dati savjet, jer također postoji mogućnost da je došlo do poremećaja rada štitnjače.

27.01.2012.

Pržena hrana može biti zdravija

Konzumiranje pržene hrane ne mora nužno biti loše za srce, važno je kod prženja koristiti suncokretovo ili maslinovo ulje.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između srčanih bolesti i hrane pržene na suncokretovom ili maslinovom ulju.

Previše masne hrane povisuje krvni tlak i kolesterol, što može uzrokovati bolesti srca.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici iz Madrida su ispitali 40 757 odraslih osoba o njihovoj prehrani. Sudionici su ispitani o tome koju vrstu hrane najčešće jedu i kako tu hranu pripremaju. Na početku istraživanja, koje je trajalo 11 godina, nijedan sudionik nije imao znakove srčanih oboljenja. Međutim, na kraju istraživanja, njih 606 je obolilo od srčanih bolesti, a 1 134 je umrlo.

Kada su istraživači promatrali uzroke srčanih oboljenja, nisu mogli naći nikakvu poveznicu s prženom hranom u prehrani.

"Generalno gledajući, mit, da je sva pržena hrana nezdravam uopće nije potkrijepljen svim činjenicama, prženo može biti zdravo", BBC prenosi izjavu prof. Michaela Leitzmanna.

"Istraživanje pokazuje da su važni određeni aspekti kod prženja hrane, uključujući i ulje na kojem se hrana prži", dodao je prof. Leitzmann.

Prehrana treba biti raznolika, treba sadržavati sve hranjive tvari koje su našem organizmu potrebne kako bi normalno funkcionirao. Sve je zdravo u normalnim količinama pa tako i pržena hrana.

Bez obzira na metode koje koristite kod pripremanja hrane, hrana s visokom razinom kalorija dovodi do debljanja i pretilosti, što je također jedan od rizika za nastanak bolesti srca.

Uravnotežena prehrana, s mnogo voća i povrća, a malo hrane s visokim udjelom masnoće, je najbolja za zdravo srce.

26.01.2012.

Kako prepoznati lažni med?

Prirodni med se koristi u kuhanju, kozmetičkim tretmanima, upravljanju bolestima i gubitku težine. Med je izvor energije bogate vitaminima i mineralima, a ima antiupalna i antifungalna svojstva. Pravi med je obično skuplji. Postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čisti), krivotvoreni i umjetni.

Prirodni med se sastoji od sirovog meda, krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a umjetni med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.


Ako je moguće, kupite med izravno od pčelara. Mnogi pčelari prodaju med direktno na farmama pčela. Također možete iskoristiti priliku da postavite pitanja o tome kako proizvode med. Čisti med sadrži 0% vode. Voda će potaknuti rast gljivica. Nemojte čistim medom hraniti dijete ispod godine dana.

Pročitajte naljepnicu na medu. Proizvođači trebaju navesti sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist, treba to i pisati na naljepnici, uključujući i postotak pravog meda koja se nalazi, ako ga ima.

Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbira u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

Stavite nekoliko kapi na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.


Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.


Pomiješajte malo meda sa žumanjkom. Ako je med čist, kada istučete žumanjak, izgledat će kao da je kuhan.


Napunite čašu vode i dodajte 1 žlicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.


Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.


Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.


Gledajte da li će se med kristalizirati tijekom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.


Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.


Dvije do tri žlice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.

 

26.01.2012.

Zaštitite crijeva – jedite nešto od ovoga!

Unosom borovnica ili brokule u svakodnevnu prehranu možemo uravnotežiti kolonizaciju bakterija u crijevu te smanjiti upalnu bolest crijeva.

Rezultati istraživanja na miševima pokazali su da je takva prehrana dovela do sniženja broja bakterija E. coli u crijevu, kao i ostalih bakterijskih vrsta povezanih s IBD-om. Upalna bolest crijeva, engl. inflammatory bowel disease (IBD), općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, te poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala debelog ili tankog crijeva.

IBD je kronična bolest na koju utječu brojni čimbenici. Ipak, mnogo češća je u razvijenijim zemljama, pa stručnjaci vjeruju da vanjski faktori, kao što je prehrana, moraju igrati određenu ulogu. Učestalost bolesti povećava se u Europi i Sjevernoj Americi, a sve više slučajeva bilježi se i u ostatku svijeta.


Ova otkrića otvaraju mogućnost za nova istraživanja o mehanizmu kojim brokula i borovnica utječu na sastav i metabolizam crijevnih bakterija, kao i na morfologiju samog crijeva, piše u časopisu
Nutrition.
25.01.2012.

Može i bez žgaravice

Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba današnjice. Redovito se javlja kod gotovo 40 posto odrasle populacije i najčešće se pripisuje stresu i lošim prehrambenim navikama.

I zaista, promjena životnih navika i prehrane je osnovni princip prevencije u nastanku žgaravice.

Uzrok žgaravice je povrat ili refluks želučanog sadržaja u jednjak, koji se javlja zbog slabosti donjeg mišića zatvarača (sfinktera) jednjaka. Taj se mišić nalazi na mjestu gdje se jednjak spaja sa želucem. U normalnim je okolnostima zatvoren, a otvara se kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje.


Ako sfinkter nije dovoljno čvrsto zatvoren, želučana kiselina se podiže u jednjak izazivajući žgaravicu i druge simptome.


U prevenciji žgaravice pomaže izbjegavanje alkohola i pušenja, jer oboje imaju opuštajući učinak na donji sfinkter jednjaka, a pušenje još dodatno potiče lučenje želučane kiseline. Ne treba nositi preusku odjeću koja povećava tlak u želucu, niti lijegati barem dva sata nakon obroka. Ako određena hrana izaziva simptome, treba je izbjegavati.


Što, međutim, poduzeti ako nijedna od tih mjera ne urodi plodom?


Odgovorno samoliječenje zdravstvenih tegoba poput npr. žgaravice i drugih simptoma refluksa, prehlade, kašlja, bolova ili alergije važan je dio zdravstvene skrbi. Medicinski je priznato i ekonomski opravdano, a glavnu odgovornost u njemu imaju bolesnik, ljekarnik i obiteljski liječnik. Taj trend u porastu je i naročito izražen u razvijenim zemljama.

Samoliječenje uz jasna pravila

Na tržištu su dostupni različiti bezreceptni lijekovi za ublažavanje žgaravice.

Već trideset godina dostupni su antacidi koji neutraliziraju izlučenu želučanu kiselinu i mogu umanjiti blaže tegobe, te inhibitori receptora koji posredno smanjuju lučenje kiseline u želucu.


Odnedavno se u ljekarnama 27 europskih zemalja, a i u Hrvatskoj, može bez recepta kupiti lijek
Controloc Control koji je inhibitor protonske crpke, pripadnik posljednje generacije lijekova za liječenje refluksnih tegoba.

Prednosti su mu dulja kontrola simptoma, ciljano zaustavlja prekomjerno stvaranje želučane kiseline čime kontrolira žgaravicu, a jedna tableta svakih 24 sata kontrolira simptome refluksa.


Uloga ljekarnika je velika u izboru bezreceptnog lijeka. Na osnovu opisa simptoma ljekarnik savjetuje izbor lijeka, te daje jasne i objektivne informacije o njegovoj sigurnoj i pravilnoj primjeni. Pritom je vrlo važno naglasiti ljekarniku uzimanje bilo kojeg drugog lijeka.


Alarmantni simptomi

Postoje situacije kad samoliječenje žgaravice nije dozvoljeno, već je potrebno obratiti se liječniku. To se odnosi na osobe mlađe od 18 godina i one starije od 55, bolesnike koji se dugotrajno liječe nesteroidnim antireumaticima (ibuprofen, diklorapid, ketoprofen, aspirin), osobama čiji simptomi nisu karakteristični za refluks te osobama s alarmantnim simptomima. U te simptome spada osjećaj otežanog gutanja, neobjašnjivi gubitak težine, anemija, povraćanje svježe krvi ili sadržaja nalik zrncima kave, krv u stolici, opetovano povraćanje.

Također, važno je imati mjeru. Ako bezreceptni lijek ne pomaže ili se simptomi vraćaju čim se prekine njegovo uzimanje, vrijeme je za odlazak liječniku.

U tom slučaju ne zaboravite spomenuti koji ste lijek prethodno uzimali, koliko dugo, i što se za to vrijeme događalo s vašim simptomima.

Liječnik će možda samo preporučiti nastavak uzimanja iste terapije, ili vam propisati veću dozu lijeka kroz dulje vremensko razdoblje, ili vas uputiti na daljnje pretrage
.
25.01.2012.

Tri lijeka za bolno grlo

Tegobe s grlom mogu biti uistinu frustrirajuće. Stručnjaci tvrde da su prirodni lijekovi najbolji. Stoga, otvorite svoje kuhinjske ormariće jer se u njima kriju pravi lijekovi!

Med

Med je jako uspješan kod liječenja grla. Blag je i djeluje antibakterijski. Najbolje je da pomiješate 1 do 3 žličice meda u šalicu tople vode te ispirite grlo najmanje 2 puta dnevno.

Sol

Sol krije brojna svojstva koja pomažu kod raznih tegoba, a jedna od njih je i upaljeno grlo. Slana voda se stoljećima koristila za liječenje upala grla. Privlači vlagu iz sluznice, na taj način razlaže sluz i pomaže grlu da se očisti od sluzi. Otopite 1/2 žličice soli u šalici tople vode te ispirite grlo barem 3 puta dnevno. 

Pepermint

Pepermint pomaže kod odčepljenja nosnica, pogotovo kada se koristi u obliku čaja. U šalicu kipuće vode stavite 2 vrećice čaja te ostavite da odstoji 4 do 5 minuta. Pustite da se čaj ohladi, potom njime ispirite grlo barem 2 puta dnevno.

24.01.2012.

Napravite sami regenerator za kosu

Domaći kozmetički pripravci su sve popularniji među ljudima koji su u potrazi za pristupačnim i zdravim preparatima. Regeneratore također možete napraviti u svom domu. Njih treba koristiti bez obzira na tip kose, odnosno je li ona suha, masna ili normalna. Regeneratori kosi daju sjaj i štite ju od oštećenja.

Možda vam se čini da je regenerator potreban samo ljudima sa suhom i oštećenom kosom, no nije tako. Svaki tip kose treba regenerator tijekom svakog pranja. Korištenjem regeneratora tijekom svakog pranja učinit ćete kosu sjajnijom, smanjiti oštećenje vrhova, ojačati kutikulu koja gradi svaku vlas, smanjiti zapetljanja kose i učiniti ju mekšom.

Veliki broj prirodnih recepata će oduševiti one koji su već duže vrijeme u potrazi za priodnim proizvodima. Regeneratori koje ćete sami napraviti, također mogu poslužiti i kao maska za kosu. Nedavno istraživanje je pokazalo da korištenje domaćih regeneratora ili maski za kosu može pomoći da se riješite štetnih kemikalija koje se nalaze u kupovnim regeneratorima. Usporedimo li, primjerice, domaću masku za lice ili za kosu, naišli bi na nekoliko sličnosti. Međutim, glavna razlika je što se maske za lice lakše ispiru, što nije nužno kod maski za kosu.

Prije nego što počnete raditi svoj regenerator, najvažnije je razmisliti o tome koliko lako će se moći isprati. Ovo je važno pogotovo kada se regenerator radi od ljepljivih sastojaka kao što su med ili banana. Iako su odlični za njegu kose, ponekad se teško ispiru, stoga je važno da budete oprezni tijekom korištenja ovih sastojaka.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koje biste mogli isprobati.
Može se činiti čudnim, ali čaj može biti odličan regenerator. Pustite vodu da proključa, potom stavite žlicu majčine dušice, žličicu metvice, žličicu kamilice, ukoliko imate svijetlu kosu ili žličicu soka od brusnice ukoliko imate tamniju kosu. Ostavite da se ohladi, potom umasirajte u vlasište i ostavite na kosi 10 minuta. Na kraju dobro isperite.

Ukoliko je hidratacija kose vaš najveći problem, ovaj recept bi vam mogao pomoći. Kokosovo mlijeko pomiješajte sa žlicom maslinovog ili dječjeg ulja, dodajte izmućeno jaje i žličicu meda. Nanesite na kosu ravnomjerno i pustite da odstoji 15 minuta. Dobro isperite mlakom ili hladnom vodom jer će se u protivnom teže isprati.

Ukoliko imate problema s opadanjem kose i u potrazi ste za regeneratorom koji bi to riješio, ovaj recept će vam pomoći. Nanesite ricinusovo ulje na vlasište i vrhove te ostavite da djeluje preko noći ili barem nekoliko sati. Ricinusovo ulje možete pomiješati s blažim uljima kao što je ulje od ružmarina. Također možete dodati jedan ili dva žumanjka, ovisno o dužini kose, i sok od limuna. Budući da je ricinusovo ulje dosta masno, morat ćete ispirati s dosta vode kako biste ga u potpunosti isprali. Korištenje ricinusovog ulja više od jednom tjednom bi moglo imati suprotan učinak.

24.01.2012.

Kokosovo ulje

Zanimljiva priča iz časopisa Health and Healing Wisdom fondacije Price-Pottenger koja se bavi prehranom:

„Kad je oboljeli od AIDS-a otkrio da mu je količina virusa u krvi dosegla razinu od gotovo 700.000 jedinica, uvidio je da je najbolje da svoj novac i preostalo vrijeme na Zemlji potroši na bezbrižni odmor. Odbacio je sve vitamine i lijekove koje je koristio, uključujući Naltrexone, spakirao stvari i zaputio se u indijsko selo Surinam. Ondje je svakodnevno večerao meso svježih kokosa. Nakon dva dana njegova periferna neuropatija je nestala, a za dva tjedna je „trčao džunglom“. Po povratku kući nastavio je konzumirati barem pola kokosa dnevno, a njegovi laboratorijski nalazi su pokazali da je razina virusa pala na nešto iznad 300.000. Za dva mjeseca razina virusa pala je ispod mjerljive razine i dobio je 14,5 kg.“


Prof. dr. sci. Mary Enig, stručnjakinja međunarodnog ugleda iz područja kemije lipida napravila je ogroman broj istraživanja o kokosovom ulju.


Otkrila je da ovo ulje ne djeluje samo antivirusno, već i antibakterijski, antiprotozoalno i antikancerogeno. Nevjerojatan je to podatak, a dr. Enig u svojim radovima citira i druge istraživačke studije koje su proveli mnogobrojni ugledni znanstvenici. Ona navodi istraživanja koja su otkrila da laurična kiselina u čistom kokosu suzbija različite mikroorganizme poput bakterija, sprječava prekomjerno razmnožavanje gljivica u crijevima i nastanak gljivičnih oboljenja, te sprječava razmnožavanje virusa s ovojnicom. Ona tvrdi kako se uočilo da laurična kiselina izaziva raspadanje ovojnice virusa!

„Neki od virusa koje lipidi u lauričnoj kiselini onesposobljuju su virus ospica, herpes simplexa i vesikularnog stomatitisa te visna virus i citomegalovirus“, kaže ona. Opisano je i nekoliko studija koje su pokazale da kokosovo ulje u prehrani, koje se u otočkim zajednicama naširoko koristi, ne izaziva visoki kolesterol.

Majčino mlijeko sadrži lauričnu kiselinu koja štiti malu bebu, što znači da priroda ovu kiselinu smatra važnim hranjivim sastojkom. Negiranje ljekovitih svojstava kokosa od strane medicinske znanosti nije daleko od zločina. Prema Mery Enig, osobe s oslabljenim imunitetom putem hrane bi trebale uzimati oko 25g laurične kiseline dnevno.


Ona ovaj podatak temelji na komparativnoj analizi količine laurične kiseline u majčinom mlijeku. Koristite li samo kokosovo ulje, to za odrasle osobe iznosi oko četiri velike žlice dnevno. Može ga se koristiti u juhama, kao začin za salatu, ili za pirjanje i pripremanje raznih napitaka. Dr. Enig ovako velike količine preporuča samo onima koji imaju ozbiljnih problema s imunološkim sustavom. Ostalima su potrebne manje količine.

Ali, molim vas, zapamtite: ne koristite hidrogenizirano kokosovo ulje, i ne koristite „lite“ odnosno „lagano“ ulje!

Kad uzmete u obzir što komercijalni proizvođači hrane čine s kokosom prije negoli stigne do dućana, nije čudno da su industrijski proizvedeno kokosovo ulje, brašno i ostali proizvodi od kokosa otrovni.

Kokos se najprije spali, osuši na izuzetno visokim temperaturama i pohrani u prljave vreće, a zatim ga se izbijeli i namiriši jer nakon ovakvog procesa proizvodnje ima odvratan izgled i miris. A kad je u pitanju ulje, nakon svih prethodno spomenutih pogubnih tretmana još ga se i homogenizira i hidrogenizira. Proizvođači ga zovu RBD ulje (engl. refined, bleached, deodorised – rafinirano, izbijeljeno, namirisano), a kvaliteta mu je katastrofalna – sve što je u njemu bilo vrijedno uništeno je.


Priroda je mudro podarila kokosu zaštitu od tropske vrućine, zato ovo ulje ne užegne i ne oksidira po vrućem vremenu, a prilikom zagrijavanja ne stvara slobodne radikale. Zbog toga je kokosovo ulje jedino ulje sigurno za kuhanje.


Kao najbolji način njege kože preporuča se upotreba kokosovog ulja
.

23.01.2012.

LIMUN I RAK

Limun (citrus) je čudotvoran prizvod za ubijanje kancerogenih stanica, 10000 puta snažniji od kemoterapije.

Zašto mi to tek sada saznajemo? Zbog toga jer postoje laboratoriji koje interesiraju proizvodnja sintetičke verzije koja bi im donijela ogromnu zaradu. Od sada možete pomoći prijateljima obaviještavajući ih da je limunov sok blagotvoran za sprečavanje raka. Ukus mu je prijatan i bez posljedica koje donosi kemoterapija. Zasadite drvo limuna ako možete na balkonu ili u vrtu. Ne zna se koliko ljudi umre jer je ta tajna ljubomorno čuvana da ne bi bili ugroženi multimilioneri u velikim korporacijama.


Stablo je limuna nisko i ne zauzima mnogo mjesta i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Može ga se jesti kao plod ili kao sok ili sa njim se mogu praviti razna pića i kolači.


Limunu se pripisuju različita svojstva, ali najpovoljniji efekt ima na ciste i tumore. Ta je biljka dokazani lijek protiv svih vrsta raka. On je ujedno i antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan je protiv parazita, regulira visoki krvni tlak, ali i neurološke poremećaje i kao antidepresiv.


Fascinantan je izvor ove informacije: potiče od jednog najvećih proizvođača lijekova u svijetu koji tvrdi da je nakon 20 godina rada u laboratoriju od 1970. Ustanovljeno da limun uništava maligne stanice kod dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci limuna su pokazali da djeluju 10000 puta jače od kemoterapeutika Adriamycina koji se koristi za usporavanje rasta malignih stanica a ne djeluje na zdrave stanice.


(Prema prijevodu sa francuskog Krunice Grujić 23. studenog 2010., Institut za zdravlje u Baltimoru, USA - Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.)

23.01.2012.

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA

Tvorac dijeta po krvnim grupama je Dr Peter D’Adamo. On je podelio namirnice u 16 kategorija. To su: meso i perad, morski plodovi,  mlečni proizvodi i jaja, masti i ulja, orašasti plodovi i semenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, testenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, dodaci i razna pića. Namirnice se dele na dobre, neutralne i za izbegavanje.

Dijeta za krvnu grupu A

Dijeta za krvnu grupu A treba biti bogata prirodnom hranom, svežom i nepreradjenom. Ovim osobama odgovara vegeterijanska ishrana, zato što im je osetljiv probavni sistem.  Smatra se da su osobe sa A krvnom grupom osetljivije i sklonije nekim bolestima, kao što su dijabetes, srčane smetnje i kancer. Prema Dr. Peteru D’Adamou koji je i autor ove dijete, osobe A krvne grupe su uzgajivači. Potrebna im je biljna ishrana sa mnogo voća i povrća, kao i žitarica. Proizvodi životinjskog porekla nisu preporučljivi. Meso utiče na povećanje telesne težine, usporava metabolizam, taloži se masnoća i stvaraju se otrovi u digestivnom traktu. Meso ne treba potpuno izbaciti iz jelovnika, jer se gvoždje bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla. Meso peradi se može uzimati u malim količinama, a ostalo meso ne.  Treba jesti i ribu. Preporučuju se orašasti plodovi i semenke da bi se osigurao unos proteina. Takodjer za nadoknadjivanje proteina važno je jesti mahunarke. Ova dijeta je bogata vlaknima, pa je dobra i za one koji pate od opstipacije. Kroz sveže voće treba obezbediti dovoljno vitamina c. Ovo je odlična dijeta za gojazne osobe, koje će se pridržavanjem ovih smernica rešiti  holesterola i masnih naslaga. Važne namirnice su jogurt i nemasni sir.Treba koristiti biljna nerafinisana ulja u ishrani. Ishrana mora biti bogata mahunarkama (boranija, pasulj, sočivo, soja). Mogu se koristiti začini u ishrani. Mogu se piti čaj i kafa, ali alkohol treba izbegavati, sem belog vina.

Dijeta za krvnu grupu B

Osobe krvne grupe B su jake i otporne na nove bolesti. Ipak ove osobe su sklonije nekim poremećajima imunog sistema u vidu hroničnog umora, pa čak i multiple skleroze. Ova dijeta je uravnotežena i obuhvata veliki broj namirnica, pa osobe sa B krvnom grupom mogu da odahnu. Namirnice kojima se povećava kilaža su: kikiriki, sočivo, pšenica, susam itd.
Težinu smanjuju sveže zeleno povrće, meso, niskomasni mlečni proizvodi i dr.
Od mesa treba jesti jagnjetinu i divljač. Govedinu, teletinu i ćuretinu možete jesti povremeno. Izbegavati slaninu, svinjetinu, piletinu. Obavezno treba jesti ribu, ali izbegavati morske plodove i dimljni losos, koji se teže vare. Mlečne proizvode treba jesti redovno, ali ne treba zanemariti ni sojine proizvode, koji katkad mogu zameniti mlečne. Od mlečnih proizvoda osobama B krvne grupe ne leži jedino sladoled i plavi sir. Najbolje je koristiti maslinovo ulje u ishrani. Semenke i koštunjavi plodovi treba da se uključe u ishranu. Većina osoba ove krvne grupe obično ne podnose pšenicu, ali treba  jesti pirinač, ječam i ovas.
Interesantno je da paradajz i kukuruz treba izbaciti iz ishrane, kod ove dijete, jer navodno ometaju metabolizam. Voće treba uzimati redovno, osim kokos, nar i urme. Sokovi su dozvoljeni izuzev sok od paradajza. Koristan je zeleni čaj. Povremeno se može piti pivo ili vino, ali generalno alkohol i gazirana pića treba izostaviti.

Dijeta za krvnu grupu AB

Krvnu grupu AB ima do 5 % ljudi u svetu. Prema toj statistici ova krvna grupa je retka. Ova krvna grupa ustari predstavlja mešavinu krvnih grupa A i B i dobrim delom je još uvek nepoznanica. Poželjno je da osobe ove krvne grupe prilagode dijetu, tako da ishrana bude nešto izmedju dijete za A i B krvnu grupu samo još umerenije, što se tiče količina. Treba uzimati namirnice biljnog i životinjskog porekla, ali u manjim količinama. Da bi smršali treba da unosite pšenicu i meso u ograničenim količinama. Hrana koja deblja: meso, semenke, kukuruz, pasulj, pšenica. Za mršavljenje je dobro jesti ribu, tofu sir, mlečne proizvode, zeleno povrće, ananas, alge. Ovo je zahtevna dijeta zbog stalne fokusiranosti na umerenost i pažljivo biranje namirnica. Ako se pedantno sprovodi uz pravi odabir namirnica ova dijeta ne oskudeva sa važnim hranjivim sastojcima, koji su vam potrebni.

Dijeta za krvnu grupu 0

Osobe koje imaju krvnu grupu 0 su po Dr. D’Adamu lovci. Oni su mesojedi i imaju jaku probavu.Snažni su i izdržljivi. U ishrani treba da dominiraju namirnice životinjskog porekla i neke vrste povrća. Mleko i mlečni proizvodi nisu preporučljivi. Voće se jede, ali u malim količinama. Od voća su najbolje smokve i šljive. Meso treba biti jagnjeće, teleće, govedje, živinsko i divljač. Za mršavljenje se preporučuju:meso, riba, alge, kelj, brokoli, spanać. Potrebno je uzimati dodatni vitamin c, jer se uzima manje voća. Ako ipak dodje do problema sa probavom, treba uzeti probiotik i hranu sa vlaknima.Pošto se unosi dosta proteina kroz meso potrebno je da se organizuje i neka fizička aktivnost. Ova dijeta ima odlike proteinske dijete, pa treba paziti da ne dodje do neželjenih efekata u vidu povećanja holesterola. Nije preporučljiva za osobe koje imaju visok pritisak, kardiovaskularnim i bubrežnim bolesnicima.


Noviji postovi | Stariji postovi