zdravlje

Dobrodošli na moj blog

22.02.2012.

Smokve rješavaju problem kurjih očiju

Kurje oči su stvrdnuta ispupčenja na koži nožnih prstiju. Tvrde kurje oči stvaraju se na prstima, a mekše između prstiju. Kako ih učinkovito ukloniti?

Stručnjaci se slažu kako je najbolje rješenje spriječiti pojavu kurjih očiju. One su gotovo uvijek posljedica nošenja neudobne obuće, koja je tijesna i nabija nožne prste. Ljudi, posebice žene, često nose tijesnu obuću jer misle kako im bolje stoji ili vjeruju kako će se cipele s vremenom "razgaziti". No, estetika ne vrijedi pretrpljenog bola, a ni posljedica u obliku kurjih očiju.

Srećom postoje rješenja za kurje oči, a jedan od najučinkovitijih lijekova je
smokva.

Zašto? Ako ste kao mali smokvama "mazali" bradavice, ovo vas neće iznenaditi. Smokva sadrži
enzime za razlaganje bjelančevina koji pomažu u uklanjanju neželjenih kožnih izraslina. I papaja i ananas sadrže slične enzime, pa se sve tri vrste voća stoljećima spominju kao narodni lijek protiv kurjih očiju.

Kako koristiti smokvu u svrhu liječenja ovih kožnih izraslina? Jednostavno jedan svježi plod prerežite, unutrašnjim dijelom stavite preko kurjeg oka i ostavite tako stajati preko noći. Ujutro smokvu uklonite, a stopalo uronite u vruću vodu. Nakon otprilike sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Trebali bi ga moći prilično lagano ukloniti, no ako ne možete, prvo to mjesto na stopalu istrljajte kamenom plovučcem.

Imajte na umu kako teži slučajevi kurjih očiju zahtijevaju oko
pet noćnih liječenja. Sličan postupak možete ponoviti i s plodom papaje.

Ukoliko vam svježe smokve trenutno nisu dostupne, a problem kurjih očiju itekako postoji, rješenje krije
vrba. Ona sadrži aspirinu slične sastojke salicilate, koji ublažuju bol. No, salicilati su ujedno i jake kiseline koje mogu rastvoriti kurje oči i bradavice. Ovu ljekovitu biljku koristite s oprezom, pogotovo kada stavljate kašasti oblog od vrbove kore izravno na kurje oko.  Ako biljka dođe u izravni dodir s okolnom kožom, kiselost salicilata može izazvati upalu kože.