zdravlje

Dobrodošli na moj blog

25.01.2012.

Može i bez žgaravice

Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba današnjice. Redovito se javlja kod gotovo 40 posto odrasle populacije i najčešće se pripisuje stresu i lošim prehrambenim navikama.

I zaista, promjena životnih navika i prehrane je osnovni princip prevencije u nastanku žgaravice.

Uzrok žgaravice je povrat ili refluks želučanog sadržaja u jednjak, koji se javlja zbog slabosti donjeg mišića zatvarača (sfinktera) jednjaka. Taj se mišić nalazi na mjestu gdje se jednjak spaja sa želucem. U normalnim je okolnostima zatvoren, a otvara se kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje.


Ako sfinkter nije dovoljno čvrsto zatvoren, želučana kiselina se podiže u jednjak izazivajući žgaravicu i druge simptome.


U prevenciji žgaravice pomaže izbjegavanje alkohola i pušenja, jer oboje imaju opuštajući učinak na donji sfinkter jednjaka, a pušenje još dodatno potiče lučenje želučane kiseline. Ne treba nositi preusku odjeću koja povećava tlak u želucu, niti lijegati barem dva sata nakon obroka. Ako određena hrana izaziva simptome, treba je izbjegavati.


Što, međutim, poduzeti ako nijedna od tih mjera ne urodi plodom?


Odgovorno samoliječenje zdravstvenih tegoba poput npr. žgaravice i drugih simptoma refluksa, prehlade, kašlja, bolova ili alergije važan je dio zdravstvene skrbi. Medicinski je priznato i ekonomski opravdano, a glavnu odgovornost u njemu imaju bolesnik, ljekarnik i obiteljski liječnik. Taj trend u porastu je i naročito izražen u razvijenim zemljama.

Samoliječenje uz jasna pravila

Na tržištu su dostupni različiti bezreceptni lijekovi za ublažavanje žgaravice.

Već trideset godina dostupni su antacidi koji neutraliziraju izlučenu želučanu kiselinu i mogu umanjiti blaže tegobe, te inhibitori receptora koji posredno smanjuju lučenje kiseline u želucu.


Odnedavno se u ljekarnama 27 europskih zemalja, a i u Hrvatskoj, može bez recepta kupiti lijek
Controloc Control koji je inhibitor protonske crpke, pripadnik posljednje generacije lijekova za liječenje refluksnih tegoba.

Prednosti su mu dulja kontrola simptoma, ciljano zaustavlja prekomjerno stvaranje želučane kiseline čime kontrolira žgaravicu, a jedna tableta svakih 24 sata kontrolira simptome refluksa.


Uloga ljekarnika je velika u izboru bezreceptnog lijeka. Na osnovu opisa simptoma ljekarnik savjetuje izbor lijeka, te daje jasne i objektivne informacije o njegovoj sigurnoj i pravilnoj primjeni. Pritom je vrlo važno naglasiti ljekarniku uzimanje bilo kojeg drugog lijeka.


Alarmantni simptomi

Postoje situacije kad samoliječenje žgaravice nije dozvoljeno, već je potrebno obratiti se liječniku. To se odnosi na osobe mlađe od 18 godina i one starije od 55, bolesnike koji se dugotrajno liječe nesteroidnim antireumaticima (ibuprofen, diklorapid, ketoprofen, aspirin), osobama čiji simptomi nisu karakteristični za refluks te osobama s alarmantnim simptomima. U te simptome spada osjećaj otežanog gutanja, neobjašnjivi gubitak težine, anemija, povraćanje svježe krvi ili sadržaja nalik zrncima kave, krv u stolici, opetovano povraćanje.

Također, važno je imati mjeru. Ako bezreceptni lijek ne pomaže ili se simptomi vraćaju čim se prekine njegovo uzimanje, vrijeme je za odlazak liječniku.

U tom slučaju ne zaboravite spomenuti koji ste lijek prethodno uzimali, koliko dugo, i što se za to vrijeme događalo s vašim simptomima.

Liječnik će možda samo preporučiti nastavak uzimanja iste terapije, ili vam propisati veću dozu lijeka kroz dulje vremensko razdoblje, ili vas uputiti na daljnje pretrage
.
25.01.2012.

Tri lijeka za bolno grlo

Tegobe s grlom mogu biti uistinu frustrirajuće. Stručnjaci tvrde da su prirodni lijekovi najbolji. Stoga, otvorite svoje kuhinjske ormariće jer se u njima kriju pravi lijekovi!

Med

Med je jako uspješan kod liječenja grla. Blag je i djeluje antibakterijski. Najbolje je da pomiješate 1 do 3 žličice meda u šalicu tople vode te ispirite grlo najmanje 2 puta dnevno.

Sol

Sol krije brojna svojstva koja pomažu kod raznih tegoba, a jedna od njih je i upaljeno grlo. Slana voda se stoljećima koristila za liječenje upala grla. Privlači vlagu iz sluznice, na taj način razlaže sluz i pomaže grlu da se očisti od sluzi. Otopite 1/2 žličice soli u šalici tople vode te ispirite grlo barem 3 puta dnevno. 

Pepermint

Pepermint pomaže kod odčepljenja nosnica, pogotovo kada se koristi u obliku čaja. U šalicu kipuće vode stavite 2 vrećice čaja te ostavite da odstoji 4 do 5 minuta. Pustite da se čaj ohladi, potom njime ispirite grlo barem 2 puta dnevno.