zdravlje

Dobrodošli na moj blog

24.01.2012.

Napravite sami regenerator za kosu

Domaći kozmetički pripravci su sve popularniji među ljudima koji su u potrazi za pristupačnim i zdravim preparatima. Regeneratore također možete napraviti u svom domu. Njih treba koristiti bez obzira na tip kose, odnosno je li ona suha, masna ili normalna. Regeneratori kosi daju sjaj i štite ju od oštećenja.

Možda vam se čini da je regenerator potreban samo ljudima sa suhom i oštećenom kosom, no nije tako. Svaki tip kose treba regenerator tijekom svakog pranja. Korištenjem regeneratora tijekom svakog pranja učinit ćete kosu sjajnijom, smanjiti oštećenje vrhova, ojačati kutikulu koja gradi svaku vlas, smanjiti zapetljanja kose i učiniti ju mekšom.

Veliki broj prirodnih recepata će oduševiti one koji su već duže vrijeme u potrazi za priodnim proizvodima. Regeneratori koje ćete sami napraviti, također mogu poslužiti i kao maska za kosu. Nedavno istraživanje je pokazalo da korištenje domaćih regeneratora ili maski za kosu može pomoći da se riješite štetnih kemikalija koje se nalaze u kupovnim regeneratorima. Usporedimo li, primjerice, domaću masku za lice ili za kosu, naišli bi na nekoliko sličnosti. Međutim, glavna razlika je što se maske za lice lakše ispiru, što nije nužno kod maski za kosu.

Prije nego što počnete raditi svoj regenerator, najvažnije je razmisliti o tome koliko lako će se moći isprati. Ovo je važno pogotovo kada se regenerator radi od ljepljivih sastojaka kao što su med ili banana. Iako su odlični za njegu kose, ponekad se teško ispiru, stoga je važno da budete oprezni tijekom korištenja ovih sastojaka.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koje biste mogli isprobati.
Može se činiti čudnim, ali čaj može biti odličan regenerator. Pustite vodu da proključa, potom stavite žlicu majčine dušice, žličicu metvice, žličicu kamilice, ukoliko imate svijetlu kosu ili žličicu soka od brusnice ukoliko imate tamniju kosu. Ostavite da se ohladi, potom umasirajte u vlasište i ostavite na kosi 10 minuta. Na kraju dobro isperite.

Ukoliko je hidratacija kose vaš najveći problem, ovaj recept bi vam mogao pomoći. Kokosovo mlijeko pomiješajte sa žlicom maslinovog ili dječjeg ulja, dodajte izmućeno jaje i žličicu meda. Nanesite na kosu ravnomjerno i pustite da odstoji 15 minuta. Dobro isperite mlakom ili hladnom vodom jer će se u protivnom teže isprati.

Ukoliko imate problema s opadanjem kose i u potrazi ste za regeneratorom koji bi to riješio, ovaj recept će vam pomoći. Nanesite ricinusovo ulje na vlasište i vrhove te ostavite da djeluje preko noći ili barem nekoliko sati. Ricinusovo ulje možete pomiješati s blažim uljima kao što je ulje od ružmarina. Također možete dodati jedan ili dva žumanjka, ovisno o dužini kose, i sok od limuna. Budući da je ricinusovo ulje dosta masno, morat ćete ispirati s dosta vode kako biste ga u potpunosti isprali. Korištenje ricinusovog ulja više od jednom tjednom bi moglo imati suprotan učinak.

24.01.2012.

Kokosovo ulje

Zanimljiva priča iz časopisa Health and Healing Wisdom fondacije Price-Pottenger koja se bavi prehranom:

„Kad je oboljeli od AIDS-a otkrio da mu je količina virusa u krvi dosegla razinu od gotovo 700.000 jedinica, uvidio je da je najbolje da svoj novac i preostalo vrijeme na Zemlji potroši na bezbrižni odmor. Odbacio je sve vitamine i lijekove koje je koristio, uključujući Naltrexone, spakirao stvari i zaputio se u indijsko selo Surinam. Ondje je svakodnevno večerao meso svježih kokosa. Nakon dva dana njegova periferna neuropatija je nestala, a za dva tjedna je „trčao džunglom“. Po povratku kući nastavio je konzumirati barem pola kokosa dnevno, a njegovi laboratorijski nalazi su pokazali da je razina virusa pala na nešto iznad 300.000. Za dva mjeseca razina virusa pala je ispod mjerljive razine i dobio je 14,5 kg.“


Prof. dr. sci. Mary Enig, stručnjakinja međunarodnog ugleda iz područja kemije lipida napravila je ogroman broj istraživanja o kokosovom ulju.


Otkrila je da ovo ulje ne djeluje samo antivirusno, već i antibakterijski, antiprotozoalno i antikancerogeno. Nevjerojatan je to podatak, a dr. Enig u svojim radovima citira i druge istraživačke studije koje su proveli mnogobrojni ugledni znanstvenici. Ona navodi istraživanja koja su otkrila da laurična kiselina u čistom kokosu suzbija različite mikroorganizme poput bakterija, sprječava prekomjerno razmnožavanje gljivica u crijevima i nastanak gljivičnih oboljenja, te sprječava razmnožavanje virusa s ovojnicom. Ona tvrdi kako se uočilo da laurična kiselina izaziva raspadanje ovojnice virusa!

„Neki od virusa koje lipidi u lauričnoj kiselini onesposobljuju su virus ospica, herpes simplexa i vesikularnog stomatitisa te visna virus i citomegalovirus“, kaže ona. Opisano je i nekoliko studija koje su pokazale da kokosovo ulje u prehrani, koje se u otočkim zajednicama naširoko koristi, ne izaziva visoki kolesterol.

Majčino mlijeko sadrži lauričnu kiselinu koja štiti malu bebu, što znači da priroda ovu kiselinu smatra važnim hranjivim sastojkom. Negiranje ljekovitih svojstava kokosa od strane medicinske znanosti nije daleko od zločina. Prema Mery Enig, osobe s oslabljenim imunitetom putem hrane bi trebale uzimati oko 25g laurične kiseline dnevno.


Ona ovaj podatak temelji na komparativnoj analizi količine laurične kiseline u majčinom mlijeku. Koristite li samo kokosovo ulje, to za odrasle osobe iznosi oko četiri velike žlice dnevno. Može ga se koristiti u juhama, kao začin za salatu, ili za pirjanje i pripremanje raznih napitaka. Dr. Enig ovako velike količine preporuča samo onima koji imaju ozbiljnih problema s imunološkim sustavom. Ostalima su potrebne manje količine.

Ali, molim vas, zapamtite: ne koristite hidrogenizirano kokosovo ulje, i ne koristite „lite“ odnosno „lagano“ ulje!

Kad uzmete u obzir što komercijalni proizvođači hrane čine s kokosom prije negoli stigne do dućana, nije čudno da su industrijski proizvedeno kokosovo ulje, brašno i ostali proizvodi od kokosa otrovni.

Kokos se najprije spali, osuši na izuzetno visokim temperaturama i pohrani u prljave vreće, a zatim ga se izbijeli i namiriši jer nakon ovakvog procesa proizvodnje ima odvratan izgled i miris. A kad je u pitanju ulje, nakon svih prethodno spomenutih pogubnih tretmana još ga se i homogenizira i hidrogenizira. Proizvođači ga zovu RBD ulje (engl. refined, bleached, deodorised – rafinirano, izbijeljeno, namirisano), a kvaliteta mu je katastrofalna – sve što je u njemu bilo vrijedno uništeno je.


Priroda je mudro podarila kokosu zaštitu od tropske vrućine, zato ovo ulje ne užegne i ne oksidira po vrućem vremenu, a prilikom zagrijavanja ne stvara slobodne radikale. Zbog toga je kokosovo ulje jedino ulje sigurno za kuhanje.


Kao najbolji način njege kože preporuča se upotreba kokosovog ulja
.